İçindekiler
Azerbaycan Ekonomisinin Dünya Piyasalarindaki Durumu
Azerbaycan Ekonomisinin Dünya Piyasalarindaki Durumu, Son yıllarda dünya borsalarında manatın hızlı yükselişi dikkat çekmektedir. Yatırımcıların uzun vadede gelir elde etmek amacıyla manata yatırım yapmasının temel sebebi uzun dönemde kar getirisinin yüksek olmasıdır. Bu nedenden ötürü Azerbaycan ekonomisi uzun dönem yatırımcılar için önemli bir gelir kaynağı olmuştur. Ülkeye gelen öğrencilerin ülkenin bu durumdan faydalandıkları da görülüyor. Ucuz ve kaliteli eğitim için bir numaralı ülke olma yolunda hıza ilerlemektedir.
Ülke içerisinde gıda sektörüne fazlaca bir yatırımın bulunmaması bunu temel sebepleri arasındadır. Azerbaycan ekonomik anlamda bakıldığında para birimi olarak ülkemizden daha güçlü bir paraya sahip gözükse de, alım gücü olarak aynı denkliğe sahip olduğu için burada yaşamayı tercih eden kişiler ülkemizdeki masraflarla aynı masraflara sahip olmaktadırlar. Son yıllarda çok sayıda üniversite öğrencisi daha kaliteli bir üniversite eğitimini ülkemizdeki aynı eğitim harcamalarıyla alabilmek için bu ülkeyi tercih etmektedirler. Fiziki olarak incelendiğinde küçük bir yapısı olan Azerbaycan, önemli iş adamlarıyla birlikte ülke ekonomisini büyütmeye çalışmaktadır.
Girişimcilere Verilen Destek
Ülkede girişimcilere verilen destek diğer ülkelere örnek olması gereken düzeydedir. Bu ülkede yaşayan bazı önde gelen girişimciler zaman zaman bizim ülkemize de yatırımlarda bulunmaktadır. Ülkenin coğrafi yapısından ötürü tarım yapmaya uygun bir yapısı olsa da bu durum Azerbaycan ekonomisinde hak ettiği yeri bulamamıştır. İnsanlar daha çok ithal edilen ürünleri kullanmakta ve yeme içme ihtiyaçlarını dışarından gelen bu ürünlerle karşılamaktadırlar. Ülkenin etrafında bulunan çok sayıda gıda üretişi komşularının olması gıda masraflarının da minimum olmasına zemin hazırlamaktadır.
Azerbaycan ekonomisi durağan olmaktan uzak ama 2000’li yıllarda yaşadığı dinamik büyümeden de uzak. Bugün Azerbaycan ekonomisinin çeşitlendirilmiş ve sağlam olması onu yatırım için cazip kılıyor. Bununla birlikte, yolsuzluk ve yavaş ekonomik toparlanma, ekonomik kalkınmanın önündeki en büyük engellerdir.
Azerbaycan’ın ekonomisi komşularına kıyasla patlama yaşıyor. 2017 yılında Azerbaycan’ın gayri safi yurtiçi hasılası (GSYİH) bir önceki yıla göre yüzde 12 arttı; bu büyüme Rusya’nın ve Türkiye’ninkinden daha yüksek. Aynı dönemde enflasyon oranı yüzde 18’den yüzde 11’e düştü. Tabii ki, düşük enerji maliyetleri ve zayıf para birimi nedeniyle enflasyon oranları diğer eski Sovyet cumhuriyetlerine göre daha düşük. Buna ek olarak, hükümet ulaşım sistemine büyük miktarlarda yatırım yapıyor ve Azerbaycan’ın farklı bölgelerinde turizm noktaları geliştiriyor. Bu, her türlü piyasa dalgalanmasına hazır, çeşitlendirilmiş ve sağlam bir ekonomiye yol açmıştır.
Ülkenin gelişen ekonomisine katkıda bulunan bir faktör, Azerbaycan hükümetinin verimliliğidir. IMF kredisi yardımıyla çok sıkı maliye ve para politikaları yürütüyorlar. Bu, büyük ekonomik kalkınma projelerine izin verirken enflasyonu düşük tutar. Hükümet, düşük işsizlik oranlarına sahip etkili bir vergi sistemi işletiyor. Düşük kamu hizmeti maaşları da ülkenin bir ekonomik merkez olarak çekiciliğine katkıda bulunuyor. Tüm bu faktörler, Azerbaycan’ı ekonomik büyüme ve kalkınma yatırımları için çekici bir yer haline getirmektedir.
Azerbaycan’ın önde gelen endüstrileri arasında petrol, doğal gaz, hafif sanayi, inşaat malzemeleri, tarım ürünleri ve tekstil/yünlü eşya imalatı bulunmaktadır. Petrol, toplam ihracatının yüzde 92’si bu sektörden gerçekleştiği için ülke gelirine en fazla katkıyı sağlıyor. Doğal gaz endüstrisi de Hazar Denizi bölgesindeki ucuz enerji fiyatları ve bolluğu sayesinde iyi durumda. Ayrıca Azerbaycan, Ganis ilçesinin Kuraҟalan ilçesindeki bol demir cevheri yatakları nedeniyle Avrupa’nın en büyük çelik endüstrilerinden birine sahiptir. İmalat sanayii, yüksek düzeyde tüketim ve başlıca AB ülkeleriyle olan uygun ticaret koşulları nedeniyle iyi durumda.
Azerbaycan ekonomisi, yüksek hükümet verimliliği ve büyük sanayilerdeki büyüme nedeniyle 2003’ten beri önemli bir büyüme kaydetti. Ancak, yolsuzluk ve yavaş bir ekonomik toparlanma göz önüne alındığında güçlü büyüme zor olmaya devam ediyor. Bu konular ele alınırsa, Azerbaycan son birkaç on yılda Çin ve Hindistan’da görülenler gibi ticari büyüme fırsatlarını ele almak için iyi bir donanıma sahip olacaktır.