Azerbaycan Gobustan

Azerbaycan Gobustan

Azerbaycan Gobustan, tarihin ilk çağlarından beri yaşanılan medeniyetlere ait eserlerin sergilendiği açık hava müzesidir. 4400 dönümlük bir alan içinde hazırlanana Gobustan Kafkas dağlarının güney ve doğu eteklerinde yer almaktadır. Gobustan öncelikle kaya resimleri sergilenmekte olup, taş devrinden ortaçağa kadar...

Azerbaycan Gobustan

Azerbaycan Gobustan, tarihin ilk çağlarından beri yaşanılan medeniyetlere ait eserlerin sergilendiği açık hava müzesidir. 4400 dönümlük bir alan içinde hazırlanana Gobustan Kafkas dağlarının güney ve doğu eteklerinde yer almaktadır. Gobustan öncelikle kaya resimleri sergilenmekte olup, taş devrinden ortaçağa kadar farklı dönemlere ait kalıntılar halkın gösterimine sunulmaktadır. 1960 yılında başlayan kazı ve arkeoloji çalışmaları neticesinde 14 ayrı yerleşim yeri ve 30 mezarda araştırmalar yapılmıştır.

Tarihi Araçlar

Tunç devrine ait kalıntıların yanı sıra milattan önce 2 bin ile 3 bin arası yıllara ait el eşyası silah ve savunma araçları gibi eserler ortaya çıkartılmıştır. Taş devrinden bu yana tarihin tüm dönemlerine dair kalıntılar araştırılmış ve kendileri ile ilgili gerek açıklamalar yapılarak sergilenmektedir. Azerbaycan Gobustan insanlığa dair tarihten bu yana her türlü gelişmenin şahitlendirilmesini ve günümüzde insanlığa ispatlanmasında etkili rol oynamaktadır. Gobustan gerek Azeri vatandaşların gerekse yurtdışından ülkeye gelen ziyaretçilerin yoğun biçimde ilgisini çekmektedir. Özellikle yurtdışından ülkeye üniversite eğitimi almak için gelen öğrenci gençler bir kez dahi olsa Gobustan sahip çıkabilen nadir ülkelerden birisidir.

Azerbaycan tarihine ve tarihi kültürüne Geçmişin izlerini geleceğe taşımada oldukça başarılı olan ülke yönetimi turizmin canlanması ve daha fazla kesime seslerini duyurabilmenin çabası ile hareket etmekte ve bu yolda her türlü fikri değerlendirmeye alarak turizmin ekonomideki etkisini daha da arttırmayı hesaplamaktadırlar.

Azerbaycan, Kafkasya bölgesinde, İran sınırında, denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Kuzeyinde Gürcistan, doğusunda ve güneybatısında Ermenistan, güneyinde ve batısında İran ile komşudur. Ülkenin doğusunda Hazar Denizi, batısında ise Aral Gölü yer alır. Azerbaycan 92.000 mil karelik bir alanı kaplar ve 2017 itibariyle 7.9 milyon nüfusa sahiptir. Başkent Bakü’dür ve ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 60’ı kentsel alanlarda yaşamaktadır.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra, Azerbaycan bir siyasi ve ekonomik reform dalgası yaşadı. Sovyet sistemi ülkeyi ekonomik olarak yoksul bıraktı, ancak Azerbaycan’ın demokratik bir cumhuriyete geçişine yardımcı oldu. 1994’te ilk çok partili seçimlerini yaptılar ve üç yıl sonra yeni bir anayasa kabul ettiler. Önümüzdeki on yılda, Azerbaycan ekonomisi ortalama yüzde 7 oranında büyüdü. Bununla birlikte, yolsuzluk ülkede önemli bir sorun olmaya devam etmektedir. 2008 yılında, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev bir mali skandala bulaştıktan sonra oğlunu saklandığı yerden çıkardı. Devam eden bu soruna rağmen, Azerbaycan son yirmi yılda siyasi sisteminde reform yapma konusunda etkileyici ilerleme kaydetti.

Azerbaycan’ın doğal kaynakları, ülkenin ekonomik büyüme sağlamasına yardımcı oldu. Hazar Denizi, Bakü’nün taç mücevherleri olarak gördüğü açık deniz bölgeleri için bir su, petrol ve doğal gaz kaynağı olarak hizmet vermektedir. Ülkenin ayrıca krom, bakır ve altın rezervleri vardır. Ayrıca Azerbaycan’ın büyük doğal gaz, petrol ve güherçile rezervleri vardır. En büyük doğal gaz yatakları, açık deniz alanlarının önemli miktarlarda krom, bakır, altın, doğal tuz ve değerli taş rezervleri ürettiği güney bölgelerinde yer almaktadır.

Ancak, bu kaynakları korumak sürekli bakım gerektirir; bu varlıklar gelişmek için sürekli bakım ve dikkat gerektirir. Azerbaycan katlanarak büyürken büyük çevre sorunlarıyla karşı karşıya. Başkent, motor yakıtının yanması ve atık bertarafından kaynaklanan hava kirliliğine eğilimlidir. Bu sorun, yerel ekosistemler üzerindeki yükü artıran yakınlardaki volkanik faaliyetlerden kaynaklanan tekrarlanan kül yağışları ile daha da kötüleşiyor. Azerbaycan’ın dünya güçleri arasında büyüklüğü ve önemi arttıkça, her yıl ekosistemlerin korunmasına yeni zorluklar getiriyor.

Pek çok millet milli bayramlarını coşkuyla kutlarken, Azerbaycan Ramazan’ı ruhla kutluyor. Ayrıca, çoğu hanenin çocuklarla birlikte Yeni Yılı kutlamak için havai fişek yaktığı Yeni Yıl Arifesi gibi diğer tatiller de gözlemlenir – Azerbaycan öncesi dönemlerde kardeş uluslar arasında yaygın olan kutlama eğlencelerini anımsatan, ancak bir kez daha diğer daha çağdaş uluslararası topluluk üyeleri arasındaki çağdaş kutlama uygulamalarını anımsatan diğer çeşitli uluslararası topluluklar içinde diğer uluslararası topluluklar arasında başka bir yerde diğer çeşitli uluslararası topluluklar arasında uluslararası olarak diğer çeşitli uluslararası topluluklar arasında uluslararası olarak küresel küresel küresel küresel küresel küresel küresel küresel küresel küresel küresel küresel küresel küresel küresel bugün küresel!

Puanla
[OY: 0 Ortalama: 0]

Tarafından desteklenmektedir WordPress. Tarafından tasarlanmıştır WooThemes

Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!